Wishing you a square meal and a happy 2019!Met de feestdagen in zicht, is de uitdrukking ‘a square meal’ wel op zijn plek. Het betekent ‘een stevige maaltijd’. En die is je gegund! Maar waarom is die maaltijd in het Engels vierkant?

Hoe de maaltijd vierkant werd

Het verhaal gaat dat Britse zeelieden het zat waren. Al schommelend op de ruige baren trachtten zij hun maaltijd te nuttigen. Niet zelden vanaf de vloer, want golf na golf deed de borden van tafel glijden. Ze vonden de oplossing door vier houten plankjes in een vierkant aan de tafel te spijkeren. Zo konden ze een stevige maaltijd nuttigen zonder steeds op zoek te moeten naar hun bord. De uitspraak was geboren: de mannen nuttigden a square meal.

Maar niet heus

Het klopt: aan boord waren de houten borden vierkant. Maar daar komt de uitdrukking niet vandaan.

De Britten waren al lang heer en meester op de wereldzeeën toen de term in de 19e eeuw ontstond. En hoewel de overlevering leuk klinkt, is de waarheid veel eenvoudiger: het woord ‘ square’ had meerdere betekenissen. De term werd ook gebruikt als ze iets eerlijk, of ‘behoorlijk’ vonden. In die zin werd behoorlijke maaltijd ook wel a square meal genoemd.

Je voelt hem al aankomen: dit was niet meer dan een uitgebreide introductie om je hele fijne feestdagen en een square meal te wensen. Tot in het nieuwe jaar!