de Oxford kommaIk las laatst een bericht dat mijn mondhoeken omhoog deed gaan. Het was leedvermaak, maar het was ook Engelse grammatica, want het ging over de Oxford komma. En als grammatica je een glimlach kan ontlokken, dan is dat de moeite waard om te vertellen. Dit is wat er gebeurde:

To use or not to use…

Een Amerikaans zuivelbedrijf, Oakhurst Dairy, moet waarschijnlijk tonnen aan overwerk uitbetalen. Dat komt omdat ze in hun contract een komma vergeten waren. (bron) In dat contract stond namelijk dat “het inblikken, verwerken, behouden, invriezen, drogen, vermarkten, opslaan, verpakken voor verzending en distributie” niet in aanmerking komen voor overwerk.

Door het weglaten van de komma achter ‘verzending’, koppelden ze het woord ‘distributie’ los van de opsomming. En hoewel het de bedoeling van de werkgever was om ‘verpakking voor verzending en distributie’ van overwerk uit te sluiten, was het gevolg dat ze ‘distributie zonder verpakking voor verzending’ wél moeten uitbetalen. En dat is wat de chauffeurs van Oakhurst Dairy doen. Dus moet er betaald worden.

Savvy?*

Ik wel. Geloof ik.

The Oxford Comma - @Alex_Macdonald

De Oxford Komma

De Oxford komma is een zeer obscure grammaticaregel. Op mijn HBO, noch op mijn universiteit, is de regel ter sprake gekomen. En dat wil wat zeggen. Ik heb hem dus moeten opzoeken en ik zal het uitleggen aan de hand van deze Engelse voorbeeldzin:

“I love my friends, chocolate and vegetables.”

Deze zin stelt dat je van je vrienden houdt. Zij heten Chocolade en Groenten. Ik kan me voorstellen dat je eigenlijk wilde vertellen dat je van je vrienden houdt en daarnaast gek bent op chocolade en groente. In dat geval heb je een extra komma nodig:

“I love my friends, chocolate, (dit is ém, die Oxford komma!) and vegetables.”

Het moraal van het verhaal: let goed op bij de Engelse les, want het kan je veel geld kosten!

 

 

* Iemand enig idee wat het Engelse slang-woord ‘Savvy’ betekent? Hint: kijk eens naar de film Pirates of the Carribean. Johnny Depp weet het op uitstekende wijze (meerdere malen) uit te spreken. Laat het hieronder weten!