YouTube logo - Online video als SEO tool

Maar hoe werkt dat dan? En hoe maak je het best gebruik van deze SEO-techniek? In dit artikel vertel ik het je.

Maak gebruik van YouTube voor je online video presentatie

YouTube is hét online video-kanaal ter wereld. Het is ook eigendom van Google. Geen wonder dat de zoekmachine-gigant zijn bezoekers graag YouTube video’s voorschotelt in de zoekmachineresultaten.

Vooralsnog geeft Google dan ook de voorkeur aan YouTube boven andere video platforms, zoals Vimeo.

Maar er is nog een reden om online video in te zetten. Veel mensen kijken namelijk liever naar een film dan dat ze teksten lezen. Met een video bedien je je publiek dus.

Bovendien bedien je een ander publiek: ikzelf geef bijvoorbeeld de voorkeur aan teksten. Anderen gaan voor bewegend beeld. En weer anderen houden van plaatjes. Door op zoveel mogelijk verschillende manier jouw boodschap te verspreiden, bereik je een zo groot mogelijk publiek.

Een woord van advies: kwak niet gewoon een willekeurige online video op YouTube. Maak gebruik van de volgende twee tips:

Tip 1. Gebruik lokale zoekwoorden en long-tail zoektermen

Je weet het: de vindbaarheid in Google staat of valt met het beantwoorden van de zoekvraag (de zoekterm) die gesteld wordt. Ook wanneer je online video inzet.

Wanneer je content ontwikkelt rond een bepaald zoekwoord, bied je relevante informatie aan de gebruikers van Google. En dat wordt beloond met een hoge positie.

Door een zoekwoordonderzoek te doen, identificeer je onderwerpen die uw publiek zullen interesseren én zul je zoektermen en woordkeuze gebruiken waarmee je goed gevonden wordt in Google.

Houd daarbij twee zaken goed in de gaten:

  1. Het schijnt dat er per minuut ongeveer 48 uur aan video wordt geüpload. Zorg er daarom voor dat je je onderscheidt, en richt je niet op een algemeen zoekwoord, zoals ‘online video’. Die naald zal nooit gevonden worden in de hooiberg. Gebruik daarentegen long-tail zoektermen. Bijvoorbeeld ‘video bewerken online’ of ‘video maken online gratis’. Zo maak je een veel betere kans om boven te komen als iemand op die zoekterm zoekt.
  2. Ga lokaal: zit jouw bedrijf in Zwolle? Geef dat dan aan in de instellingen. Zodra je daar je land ingeeft, wordt ook de taal ingesteld.

Laat de zoekwoorden terugkomen in de titel van je video, in de omschrijving, en in de ‘tags’.

Tip 2. Zorg voor ondertiteling

Oók als je online video in het Nederlands is en de Nederlandse markt bedient, is het slim om een transcript te uploaden. Daarmee bied je je gebruikers de mogelijkheid om ondertitels te tonen.

Die ondertiteling zorgt ervoor dat Google de exacte tekst, inclusief gebruikte zoekwoorden, kan indexeren. En dat helpt enorm in het ‘boosten’ van je zichtbaarheid in Google.

Ondertiteling toevoegen aan een online video is niet moeilijk. Het werkt als volgt:

  • Log in op YouTube en upload je video.
  • Onder de video zie je nu een kleine button staan met daarin ‘CC’ (‘Close Captions’). Klik daarop.
Gebruik de cc button om ondertitels aan een online video toe te voegen
  • Je komt nu op de pagina waar je het transcript van de video, en daarmee de ondertiteling, kunt toevoegen.
  • Klik op de button ‘Add new subtitles or CC’.
  • Kies de taal waarin de ondertiteling moet worden gemaakt.
  • Klik vervolgens op de button ‘Transcript and auto-sync’.
  • Plaats je transcript in het tekstvlak dat getoond wordt.
  • Klik vervolgens op de button ‘set timings’.
  • Nu zie je de button ‘My drafts’. Klik hierop om de ondertiteling te koppelen aan de video.
  • Je kunt nu de video afspelen, waarbij de ondertiteling zichtbaar is. Kloppen de timings van de ondertiteling niet met het tempo waarin de online video wordt afgespeeld? Dan kan je die onderaan de video handmatig aanpassen.
  • Klik ten slotte op ‘publish’ en de online video staat openbaar, inclusief ondertiteling!

Je kunt je bezoekers ook de mogelijkheid geven ondertiteling in een andere taal te kiezen. In dat geval klik je opnieuw op ‘Add new subtitles or cc’ en kies je de taal die je wilt aanbieden. Vervolgens kan je de vertaling onder de oorspronkelijke tekst intypen.

Je kunt deze uitleg ook bekijken in de Engelstalige video van Content Samurai.

Kosten online video: het kan betaalbaar met Content Samurai

Je denkt nu misschien: “Geweldig dat online video zulke resultaten oplevert. Maar ik ga geen duizenden euro’s besteden aan de productie ervan.”

Dat snap ik. Ikzelf wil die investering ook (nog) niet maken. En dat hoeft ook niet, want ik heb een online programma gevonden waarmee je zelf professionele online video’s kunt maken, tegen een zeer schappelijke prijs.

Het programma heet Content Samurai (aff. link) en is ontwikkeld door een stel uiterst slimme Australische ondernemers.

Ik heb het uitgeprobeerd en het werkt wonderbaarlijk gemakkelijk; zonder kennis van videobewerking heb ik in een paar uur tijd een professioneel ogende online video geproduceerd.

Zo werkt Content Samurai:

  • Ik heb de tekst die ik wilde tonen en laten horen in het programma gekopieerd.
  • Het programma maakte daar slides van.
  • Die heb ik met eigen fotomateriaal en de rechtenvrije foto’s van Content Samurai verfraaid. (Ik had ook bestaande video kunnen toevoegen, maar dat heb ik niet gedaan)
  • Daarna heb ik vanaf mijn computer de audio opgenomen en de timing van geluid en slides geperfectioneerd.

Het resultaat is in mijn ogen zeer acceptabel

En omdat ik toch al een tekst voor mijn video had geschreven, was het een fluitje van een cent om de ondertitels toe te voegen.

Content Samurai kost omgerekend ongeveer €85.- per maand. Natuurlijk is het niet voor alle soorten video geschikt. Maar voor een zeer bescheiden bedrag kom je hiermee al een heel eind, toch?

 

 

Ebook 10 gouden schrijftips om klanten te trekken en te behouden

Mijn naam is Maartje Roozeboom – van beroep online tekstschrijver, van nature nieuwsgierig. Ik help je om jouw dienst overtuigend te presenteren, op een manier die jouw persoonlijkheid weerspiegelt.

Wil jij meer schrijftips? Download dan mijn gratis e-boekje ’10 gouden schrijftips om klanten te trekken en te behouden’.