4 handige tips voor het schrijven van blogberichten

Laatst sprak ik een collega-zzp-er. Zij vertelde me dat ze het ontzettend lastig vindt om spelfouten uit haar blogs te halen. Door haar op het bestaan van spellingscontroles te wijzen, maakte ik haar leven een stuk gemakkelijker. Ik bedacht me vervolgens dat ik wel meer praktische tools gebruik. Deze tools en handigheidjes beschrijf ik in dit blog. Leer van mijn fouten en frustraties en maak gebruik van onderstaande tips!

 

1. De spellingscontrole

Mac gebruikers kunnen hun spelling automatisch laten corrigeren. Ik houd hier niet zo van, want daardoor zie je verkeerd gecorrigeerde woorden gemakkelijk over het hoofd.

In plaats daarvan adviseer ik om de spelling te controleren als je klaar bent met schrijven. Ben jij een Mac gebruiker?

  • Ga dan in het menu naar het tabblad Controleren.
  • Klik op Spelling en grammatica.
  • Spelfouten worden in rode tekst weergegeven; grammaticafouten wordt groen getoond.
  • Door de correctie in het vak in te typen, kan je de fout herstellen.
  • Mac geeft ook suggesties voor verbeteringen. Als je kiest voor een van deze suggesties, dan klik je op ‘wijzigen’.

 

Taal instellen en spellingscontrole Microsoft Word - 4 tips voor het schrijven van blogberichten (tools)

Microsoft Word vertelt je linksonder in je Word-beeldscherm voor welke taal hij de controle uitvoert. Klik op de taal om een andere taal in te stellen. Fouten worden getoond met een rode lijn onder het woord. Om de spellingscontrole te starten, klik op F7. Je kunt ook op het tekentje naast de taal klikken (een ‘boekje’ met een kruis erdoor).

Het gratis tekstverwerkingsprogramma OpenOffice Writer heeft goed naar Word gekeken. Ook hier kan je onder in het beeldscherm op de taal klikken om hem te wijzigen. En ook hier start je met F7 de spellingscontrole.

 

2. Kopieer niet vanuit Word (Mac of OpenOffice) naar je website!

Het lijkt zo gemakkelijk. Knip-plak en klaar. Maar voor je het weet heeft elke pagina op jouw site een ander lettertype of een andere tekstgrootte. Soms worden letters vervangen door vreemde tekens en soms verspringt de tekst. Dit is frustrerend en lastig op te lossen vanuit je content management systeem (CMS), oftewel je website. Dan komt omdat je de opmaak van een tekst mee-kopieert naar de website. De oplossing is gelukkig eenvoudig:

Kladlok - 4 tips voor het schrijven van blogberichten (tools)

Kopieer eerst je tekst in Kladblok (Notepad, in het Engels). Hierdoor wordt alle opmaak verwijderd. Vervolgens kopieer je de tekst vanuit Kladblok in je website.

Let wel op: linkjes en tekstopmaak, zoals vet- of schuingedrukte woorden, verdwijnen als je ze via Kladblok op je site kopieert. Deze zal je opnieuw moeten toevoegen. Maar dit scheelt uiteindelijk veel tijd en fouten.

Update augustus 2020: het valt mij op dat steeds meer CMS-systemen tegenwoordig direct uit Word gekopiëerde tekst kunnen verwerken. Wil je jouw linkjes en tekstopmaak bewaren? Kopiëer de tekst dan direct in het cms. Vaak heb je de mogelijkheid om de tekst Visueel te bekijken (zoals het er op de website uitziet), of in Tekst (http-code). Ga eventueel naar het tabblad Tekst om daar te controleren of er geen gekke lettertypes meegekomen zijn.

3. Hemingway: voor veel gemaakte fouten en kromme zinnen

Onlangs maakte een vriendin mij attent op deze website: Hemingway. Deze desktop applicatie markeert zinnen of woorden in verschillende kleuren:

Hemingway editor - 4 tips voor het schrijven van blogberichten (tools)

  • Geel staat voor lange, complexe zinnen en veel gemaakte fouten.
  • Rood staat voor zinnen die (te) vol staan met moeilijke woorden, veel bijzinnen bevatten of op een andere manier moeilijk zijn.
  • Paars geeft aan welke woorden over het algemeen moeilijk worden gevonden. Klik op je rechter muisknop om suggesties voor kortere woorden te zien.
  • Groen staat voor passieve zinnen. Actief taalgebruik wordt sterk aangeraden, omdat dit gemakkelijker is en mensen aanzet tot actie.

Zoals ik eerder al schreef, is gebruiksvriendelijkheid een van de onderdelen waarop Google een website beoordeelt. Optimale leesbaarheid valt onder deze gebruiksvriendelijkheid. Door je teksten leesbaar te houden, bedien je dus je klanten én beloont Google je met een hogere positie in de zoekresultaten.

 

4. Yoast

Laat ik Yoast SEO niet vergeten! Deze tool is gratis beschikbaar voor iedereen die met WordPress werkt. En dat zijn er veel. Yoast geeft tips voor de optimalisatie van jouw tekst voor Google. Zo verbeter je je de vindbaarheid van je artikel.

Maar daarnaast geeft Yoast tips over de leesbaarheid. Begin je meerdere zinnen op dezelfde manier? Zijn je zinnen te lang of te moeilijk? Of plaats je zo weinig tussenkopjes dat je tekst niet goed te scannen is? Dan krijg je van Yoast een seintje. Hij laat je zelfs zien om welk deel van de tekst het gaat.

 

5. Aangeraden bestandsgroottes voor afbeeldingen

Verklein afbeeldingen met tinypng

Zorg ervoor dat beelden niet zwaarder zijn dan ongeveer 100kb. Als je afbeelding te groot is, dan duurt het langer voordat je website geladen is. He gevolg: afhakers op je website en een lagere positie in de zoekresultaten van Google.

Grote afbeeldingen verklein je eenvoudig via tinypng.com.

 

Logo websiteplanet.com

Naar aanleiding van dit blog nam Daniela contact op. Ze schreef: ik heb tinypng uitgeprobeerd, maar ik denk dat de tool van websiteplanet beter werkt. Daarmee kun je zowel JPG als PNG files verkleinen tot 50 mb.

 

 

Maak jij gebruik van handige tools? Of heb je tips die het schrijven van online teksten gemakkelijker maken? Laat ze dan hieronder weten, zo helpen we elkaar!

Wil jij meer schrijftips? Download dan mijn gratis e-boekje ’10 gouden schrijftips om klanten te trekken en te behouden’.