Hoe begin je met schrijven? - TekstlinQ Zwolle​Daar zit je dan, starend naar je computer. Een leeg Word-document staart terug. Je voelt je onrustig. Een inbox vol e-mails ligt te wachten op antwoord. Je hebt nog een offerte-aanvraag uitstaan en over een uur moet je naar de volgende afspraak. Hoe vind je de rust? Hoe begin je met schrijven?

Hoe begin je met schrijven?

Allereerst bepaal je voor wie je eigenlijk schrijft. Wie zijn jouw klanten. Of, beter nog: wie wil je dat jouw klant wordt? Richt je op die persoon en kies onderwerpen die bij hem of haar passen. Maar dan: hoe begin je met het op papier krijgen van jouw verhaal? Ik geef je vier tips.  

Een lijst vol dankbaarheid

Wat klinkt dat soft hè, een lijst vol dankbaarheid? Maar het werkt wel: je creëert namelijk een mindset waarmee je minder afhankelijk bent van het eindresultaat.

Denk er maar eens over na: waarom blog je eigenlijk? Omdat je (nieuwe) klanten wilt aantrekken, toch? Maar als je heel erg gericht bent op dit doel, vergeet je dat content marketing, en dus bloggen, een zaak van de lange adem is. Mensen leren je kennen via je blogs. Ze leren op jouw kennis vertrouwen. En als ze eraan toe zijn, nemen ze contact op. 

Je kunt ze wel langzaam naar contact laten bewegen, maar je kunt een conversie niet afdwingen. Laat dat doel dus los, dan wordt het schrijven gemakkelijker! 

De lijst vol dankbaarheid is heel breed. Je kunt die klant noteren, die zo blij was met jouw hulp. Maar ook die zonsopgang, het kletspraatje in het park of de vlooiende aapjes op tv (aaah, wat lief!). Wat jij ook op jouw lijst zet, zorg ervoor dat je je prettig voelt wanneer je begint met schrijven. Dan krijg je de beste blogs.

Affirmaties

De lijst vol dankbaarheid stelt je in staat om je bezoeker vrij te laten in het maken van hun keuze. Dit kun je ook bereiken door zogenaamde affirmaties, gedachten die je steeds opnieuw herhaalt. Het idee is dat je hersenen geen onderscheid maken tussen realiteit en fictie. Alles wat ze regelmatig tot zich nemen, gaan ze geloven. Dus ook gedachten die wellicht nog niet werkelijkheid zijn.

Zeg bijvoorbeeld elke dag tegen jezelf: “Mensen waarderen mijn tips en weten mij te vinden als ze eraan toe zijn om te kopen.”

Of:

“Als ik rustig zit, komen de woorden vanzelf.”

Ik geloof heilig dat dit soort affirmaties werken en pas ze dan ook regelmatig toe. 

Schrijf!

Hoe begin je met schrijven? Wat dacht van deze quote: 

“Don’t get it right, just get it written!”

Ga het eerst maar eens opschrijven. Kun je daarna kijken hoe je het mooi maakt.

Breathe in, breathe out…en richt je tot je lezer

Wat ik zelf doe als ik begin met schrijven?

Ik zorg dat ik ‘acclimatiseer’, voor ik daadwerkelijk aan de slag ga. Dat betekent dat ik een paar keer diep ademhaal en me mijn lezer voorstel. Waar loopt hij tegen aan? Welk probleem heeft zij? Wat zijn de consequenties daarvan en welke emoties horen daarbij?

Ik geef hem, of haar, een gezicht. Ik maak hem zo concreet dat ik hem naast me op een stoel kan zetten. Als ik hem helemaal voor me zie, begin ik met schrijven.

Op deze manier voelt het alsof ik in gesprek ben met de lezer. De woorden die ik gebruik zijn de woorden die ik ‘in het echt’ ook zou kiezen. De voorbeelden zijn aan hem aangepast, waardoor die zich aangesproken voelt.

Workshop Zakelijke schrijfstijl

In feite weerspiegelt mijn manier van schrijven hoe ik praat. Daardoor wordt het veel gemakkelijker om een blog te maken, of een webpagina te schrijven.
Wil jij leren hoe je begint met schrijven? Hoe je op jouw manier contact legt met je lezer? Lees dan meer over de workshop Zakelijke schrijfstijl.